KUIH SERI MUKA JAGUNG
By : Chef Hanieliza
Sumber : K.Ummi (home sweet home)
Bahan Lapisan Bawah
1 cawan pulut [rendamkan 3 jam]
1 cawan jagung hiris
2 cawan santan cair
1 s/k garam
Cara
1. Kukuskan semua bahan sehingga masak.
2. Sapukan minyak sikit atau lapikkan pelastik dalam loyang lain saiz 8 x 8 inci. (*akak guna springfoam ukuran 7 1/2 inci gitu...)
3. Tekan pulut dan jagung yang telah masak tadi.
4. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Bahan Lapisan Atas:
1 cawan santan pekat + jus pandan
4 s/b gula
4 s/b tepung gandum
2 s/b tepung kastad
1 biji telur
1 s/t garam
Cara
1. Gaul rata semua bahan dan tapis.
2. Masakkan sekejap sekadar naik wap.
3. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut yg telah dicakar2kan sikit..
4. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
5. Sejukkan dahulu baru potong.
Monday, October 31, 2011
KUIH SERI MUKA JAGUNG
Posted by suhaidamohaini at Monday, October 31, 2011
Labels: kuih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment