IKAN BAWAL MASAK KUALI
by : che i'za@myresepi.com
sumber : masam manis
-1/2 kilo ikan kembung - guna cencaru, selar , kerisi
-4 sudu besar cili kering yang dikisar
-3 ulas bawang merah - dikisar
-3 ulas bawang putih - dikisar
-1/2 inci kunyit hidup - dikisar
-1/2 inci halia - dikisar
-1/2 inci lengkuas - dikisar
-2 batang serai - dititik
-1 sudu kecil halba
-1/3 cawan santan
-2 sudu besar air asam jawa
-garam, gula secukup rasa
-sedikit kiub ikan bilis - Mas tambah
-sedikit belacan - ita tambah
Cara2:
-Tumis bahan2 kisar hingga wangi, kemudian masukkan cili kering yang dikisar dan masak hingga pecah minyak .
-Masukkan air asam jawa dan halba, kacau sebati, jika tumisan agak kering, tambahkan sedikit air.
-Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa dan tambah sedikit kiub ikan bilis, sebatikan, rasakan dan jika dah ok, masukkkan ikan yang digoreng tadi dan sebatikan lagi, biar untuk seketika dan boleh diangkat.
0 comments:
Post a Comment