THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, August 24, 2011

MANGO CHOC MOUSSE


STRAWBERRY CHOC MOUSSE
sumber : cakefourfun


Base: Choc Sponge Cake yg dipotong ikut saiz bekas mousse tp nak guna disgestive biskut pon bole..


Mousse:
-125g cream cheese
- 80g caster sugar
- Strawberry puree (150g Fresh strawberry masak bersama beberapa sudu gula..manis ikut tekak memasingla yer..dan 1st lemon or limau nipis..)
- 150g whipping cream (pukul sampai pekat)
- 1 1/4 tbsp gelatine (cairkan dlm ayor panas kedian double boil sampai jernih)

Cara2:
- Pukul cheese dan gula sampai light n creamy..
- pastu tambahkan strawbrry puree, balik kuapkan whip cream dan gelatin.
- Biarkan set dlm peti ais lebih kurang 20 min..

Top :
- Cooking Choc 150g (dadukan)
- Susu Cair 70g (boilkan)
- 1tbsp butter

Cara2:
- Campurkan susu cair tadi ke coklat dan butter tadi..kacau sebati sampai coklat cair sepenuhnya...
- Yang selebihnya pandai2 sendiri la yer..wat jer cam dlm gmbr kat atas tuh..




0 comments: