- 300 g tepung roti
- 60 g gula halus
- 5 g garam halus
- 10 g susu tepung
- 1/2 camca teh bread improver
- 1/2 camca teh bread softerner
- 2 camca teh instat yeast (mauripan)
- 30 g telur (pecah kan 1 biji telur, pukul sedikit dan timbang)
- 150 ml air
- 30 g mentega
Cara-cara UNTUK DOH ROTI :- Campur semua bahan2 untuk dok kecuali mentega, gaul hinnga menjadi doh, tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal (kurang lebih 15 - 20 minit). Bulat2kan dah, letak dalam bekas dan balut bekas tadi dengan plastik bersih, biar 1 jam hingga doh naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 dalam Bread Maker, pilih setting untuk "DOH", tekan "ON" dan tunggu hingga siap.
Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sebenuhnya sebelum dihidangkan.
* Sblm msukkn dlm oven sapukn atas doh td dgn lebihan telur td.... & pas kluar dr oven trus sapukan butter untuk kasi kilat2....
0 comments:
Post a Comment