THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Friday, December 28, 2012

MILLE CREPE WITH VANILLA CREAM CUSTARD

 
CREPE
By : fb (EYNA HANEYNA)

Bahan2: (SILA DOUBLEKN ADUNAN)
  • 20g tepung gandum
  • 20g tepung ubi
  • 10g tepung jagung
  • 10g tepung kastard
  • 1 biji telo
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar gula
  • 40ml sucu cair
  • 150ml air
  • sedikit garam
  • pewarna

Cara2:
  1. Satukn semua bahan dan kacau hingga semua sebati menggunakan whisk...
  2. Tapis adunan td..
  3. Menggunakan kuali non-stik, dadarkan seperti membuat kuih keyatap 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SPAN CAKE

Bahan2 :
  • 1250g vanila sponge mix
  • 2 biji telur ayam
  • 30ml air @ susu cair
  • 30ml minyak @ butter cair

Cara2 :
  1. Msukkan sponge mix, telur & air.... pukul 3 bhn tu selama 10 minit non stop..
  2. Msukkn minyak & gaul kaup balik
  3. Tuang adunan ke dlm loyang & bkr selama sejam @ hingga msk.. suhu bergantung pd oven masing2... sy gn 140'c
  4. bl kek sudah masak , terlangkupkn atas redai & biarkan ia sejuk...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

VANILLA CREAM CUSTARD
By: Cookpad
Sumber : masam manis

Bahan2
  • 200 ml fresh cream
  • 450 ml susu segar / susu cair
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 85 gm gula castor
  • 4 biji kuning telur
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • secubit garam

Cara2:
  1. Masak susu segar/cair hingga mendidih
  2. Tutup api, kemudian msukkn tpg gandum & tpg jagung. Kcau dgn segera hingga menjd adunan yg licin
  3. Msukkn gula, & kacau hingga sebati
  4. Masukkn kuning telur & esen vanila, kacau sebati
  5. Panaskn semula adunan td atas api hingga ianya meletop2 (gn api sederhana)
  6. Tutup api & tmbhkan butter & sedikit garam.. kacau sebati  & biarkn sejuk
  7. Pukul fresh cream hingga kental
  8. Msukkn fresh cream yg sudah dipukul td ke dlm adunan kastard td & gaul kaup balik aje. kacau sebati

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cara Melapis
  • Potong kek span td mengikut tinggi yg kita kehendaki
  • Sapukn vanila cream kastard td atas kek span td...
  • Kemudiankn letakkn crepe td...
  • Ulang step dgn mengapu vanila cream kastard & meletak crepe di atasnya hingga habis
  • Bole lah dideco sesuka hati

1 comments:

Anonymous said...

simply stopping by to say hello