THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, September 11, 2012

PUDING AISKRIM BERRY


PUDING ESKRIM
by : chef hanielieza
sumber : fb (Fara Rafi)

Bahan
  • 2 s/b serbuk agar-agar
  • 5 cawan air
  • 1 cawan gula
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepung jagung
  • 2 cawan aiskrim keladi strawbery
  • pewarna (jika suka)
  • hiasan.. (sy tmbh seikit filing blueberry)

Cara

  1. Masakkan serbuk agar-agar dan air sehingga larut dan mendideh.
  2. Masukkan gula dan biarkan mendidih lagi.
  3. Masukkan susu cair yg dibancuh dengan tepung jagung. Biarkan mendideh.
  4. Angkat dari api dan tapiskan dalam mangkuk besar.
  5. Masukkan aiskrim keladi dalam adunan puding dan kacau rata sehingga aiskrim cair.
  6. Masukkan separuh adunan dalam mangkuk acuan pilihan dan bekukan sebentar.
  7. Masukkan pewarna purple kedalam adunan yg separuh lagi.
  8. Bila adunan dalam acuan telah mulai keras, masukkan adunan yg berwarna purple keatasnya dan sejukkan.
  9. Terbalikkan puding dan hiaslah mengikut pilihan sendiri. 
    Hidangkan sejuk.

1 comments:

Anonymous said...

Yg ni boleh oder x