LAKSA SARAWAK
Sumber : fb (Ct Zarith)
Bahan2 :
- 7cwn air
- dada ayam secukupnya
- udang secukupnya
- 1 kiub pati ayam maggi
- 1 pek pes laksa sarawak
- santan pekat
- 1 btg serai (sy tmbh)
- bihun - di celur hingga lembut
- daun ketumbar (optional)
- telur dadar (optional)
cara2 :
- rebus dada ayam hingga empuk, angkat & carik2 kn
- menggunakn air rebusan yg sama, rebus udang, angkat & toskn
- msukkn kuib ayam & pes laksa srwk pd air rebusan td
- msukn serai yg di titik
- msk hingga mendidih & msukkn santan pekat... perisakan
- bolehkn di sajikan bersama bihun yg telah dicelur, udang & ayam yg telah direbus td, daun ketumbar, telur dadar & sambal belacan
SAMBAL BELACAN
- cili kering yg di kisar halus
- belacan yg di bakar
0 comments:
Post a Comment