KEK LAPIS TEMBIKAI
sumber : Puteri Manja
Bahan2 :
- 10 biji telur ayam gred A
- 16oz butter (450gm)
- 200gm gula halus - sy kurangkan
- 300gm tepung hongkong - sy gn tpg gandum & ayakkan
- 1 tin kecil seri kaya (180gm)
- 1 tin susu pekat manis
- 1 paket serbuk sanatan (50gm)
- 1 sudu mkn ovelate
- 1 sudu kecil esen vanila
- choc chip utk dijadikan biji
- sedikit pewarna merah & hijau
Cara2 :
- Pukul butter & susu pekat manis hingga kembang & putih. Ketepikan
- Di dalam bekas lain pukul telur, ovelate, gula halus & esen vanila hingga sebati.
- Satukan kedua2 adunan tadi & pukul hingga sebati.
- Masukkn seri kaya & serbuk santan. Pukul sebati
- Masukkn tepung sedikit demi sedikit & gaul hingga betul2 sebati.
- Bahagikan adunan td kepada 3 bahagian (1 hijau, 1 plain & 1 merah). adunan hijau & plain td sedikit sahaja, dlm 15 - 20 sudu.
- Panaskn oven sebentar
- Lapiskan adunan hijau dulu dlm 5sudu mkn.. bl sudah keperangan kluar kn dr oven & tekan gn penekan... kemudian tuang lg aduann hijau td & ulang smpi abis..
- Kemudian lapiskan pula adunan plain.
- Akhir sekali lapiskn lupa dengan adunan merah.... setiap 2 kali layer tabur dgn choc chip
NOTES : BAKAR PADA SUHU 220C TUK LASPISAN
PERTAMA SELAMA 5-7 MINIT ATAU HINGGA KEKUNINGAN…BERGANTUNG KEPADA
KEPANASAN OVEN MASING2…MUNGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH. LAPISAN
SETERUSNYA SEHINGGA HABIS MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJA….SUHU DITURUNKAN
KEPADA 200C DAN BAKAR SELAMA 10-15 MINIT…JUGA BERGANTUNG KEPADA OVEN
MASING2. BAKAR SEHINGGA HABIS KESEMUANYA....SETIAP LAPISAN YG TELAH
MASAK DITEKAN2 SEDIKIT TUK MENGELUARKAN ANGIN SEBELUM MELETAKKAN
LAPISAN SETERUSNYA.
0 comments:
Post a Comment