THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Friday, June 15, 2012

KEK CHEESE OREO




KEK CHEESE OREO
by : k.ita (masam manis)
sumber : majalah saji
 

Bahan-bahan
  • Sebiji kek span coklat
  • 1 paket biskut oreo 
  • 250g krim keju ~ pada suhu bilik
  • 80g gula kastor
  • 100g coklat masakan putih ~ dicairkan
  • 250g krim putar
  • 50g air
  • 15g halal gelatin
  • 1 sudu teh asen vanilla
Cara-cara : 
  1. Larutkan gelatin dalam 50g air dan biarkan kembang
  2. Kemudian panaskan gelatin secara double boiler hingga gelatin melarut dan ketepikan
  3. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler juga dan ketepikan
  4. Pukul krim keju dan gula kastor hingga lembut dan berkrim Pastikan krim keju pada suhu bilik. 
  5. Tuangkan coklat putih ke dalam adunan krim keju
  6. Tuangkan pula gelatin dan kacau hingga sebati
  7. Tambahkan sedikit asen vanilla dan kacau adunan sempurna
  8. Dalam bekas lain, pukul krim putar (non dairy whipping krim) hingga gebu dan kental.
  9. Masukkan 1/3 krim putar ke dalam adunan keju tadi. Kaup balik adunan hingga rata
  10. Tuangkan baki krim putar yang selebihnya dan kaup balik hingga bergaul sempurna

Penyediakan kek
  1. Dengan menggunakan loose pan @ spring foam, abik kek span & dibuat basenya
  2. Tuang sedikit adunan mouse td ke atas kek td & susun biskut oreo diatasnya....
  3. kemuan tuang lg adunan mouse & letakkn biskut oreo.. ulang step ini hingga habis
  4. Simpan kek ini di dalam peti sejuk selama 4jam @ hingga mousse td keras.... kemudian boleh tanggal acuannya


0 comments: