by : k.ita (masam manis)
sumber : majalah saji
Bahan-bahan
sumber : majalah saji
Bahan-bahan
- Sebiji kek span coklat
- 1 paket biskut oreo
- 250g krim keju ~ pada suhu bilik
- 80g gula kastor
- 100g coklat masakan putih ~ dicairkan
- 250g krim putar
- 50g air
- 15g halal gelatin
- 1 sudu teh asen vanilla
Cara-cara :
- Larutkan gelatin dalam 50g air dan biarkan kembang
- Kemudian panaskan gelatin secara double boiler hingga gelatin melarut dan ketepikan
- Cairkan coklat masakan putih secara double boiler juga dan ketepikan
- Pukul krim keju dan gula kastor hingga lembut dan berkrim Pastikan krim keju pada suhu bilik.
- Tuangkan coklat putih ke dalam adunan krim keju
- Tuangkan pula gelatin dan kacau hingga sebati
- Tambahkan sedikit asen vanilla dan kacau adunan sempurna
- Dalam bekas lain, pukul krim putar (non dairy whipping krim) hingga gebu dan kental.
- Masukkan 1/3 krim putar ke dalam adunan keju tadi. Kaup balik adunan hingga rata
- Tuangkan baki krim putar yang selebihnya dan kaup balik hingga bergaul sempurna
Penyediakan kek
- Dengan menggunakan loose pan @ spring foam, abik kek span & dibuat basenya
- Tuang sedikit adunan mouse td ke atas kek td & susun biskut oreo diatasnya....
- kemuan tuang lg adunan mouse & letakkn biskut oreo.. ulang step ini hingga habis
- Simpan kek ini di dalam peti sejuk selama 4jam @ hingga mousse td keras.... kemudian boleh tanggal acuannya
0 comments:
Post a Comment